Winderige MPI-tochten Evergem

Wandelclub Al Kontent, kortweg WAK, organiseert ieder jaar een wandeling voor het goede doel, het MPI Het Vindingrijk in Evergem.

Het personeel van de school en de vrijwilligers van WAK leiden alles in goede banen. De inschrijving gebeurt vlot, de afstanden zijn gekend en de aanduidingen op het parcours zijn in orde.
Er kan gekozen worden uit 5 verschillende afstanden, voor elk wat wils dus.
Op het domein van de school staat het kasteel Het Vurstjen. Dit is vermoedelijk het eerste Kasteel van Evergem, gebouwd in de 12e eeuw. Op het einde van de 14e eeuw viel het in handen van de Gentse Sint-Baafsabdij, en deed het dienst als buitenverblijf van de abten. Doorheen de eeuwen werd het kasteel regelmatig aangepast, hersteld, verbouwd en zelfs heropgebouwd.

De wandeling is een afwisseling tussen asfaltwegen en enkele dreven tot aan de eerste rustpost in de Basisschool van Belsele. Na de rustpost wordt er gewandeld tot op de grens met Lievegem. Lievegem is een nieuwe fusiegemeente en bevat de gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem, elk met hun eigen deelgemeenten.
Wij wandelen niet over die grens, maar slaan af naar het wandelpad naast de Lieve. De Lieve geldt als het oudste kanaal van Vlaanderen. De stad Gent zocht een uitweg naar zee en startte de graafwerkzaamheden van een dit kanaal naar Damme in 1251.

Het is er rustig wandelen en de natuur is mooi, maar er staat een felle wind die soms hard aan mens, dier en begroeiing rukt in dit open landschap.
Stilaan naderen we de tweede rustpost in De Heksenketel. Deze herberg heeft haar naam niet gestolen, want her en der staan en/of hangen de heksen aan de muur.
Na deze rust is er nog een mooi stuk natuur, veel dreven, een stukje bos en het laatste stuk langs de Oude Kale. De Oude Kale is de vroegere middenloop van de Durme.

Zo komt er een einde aan een prachtige wandeling, zelfs de allerkleinsten kunnen, goed beschermd, genieten van een stevige wandeling. Een goed georganiseerde tocht en een pluim voor de wandelclub die dit organiseert voor het goede doel. Er werden 1109 wandelaars ingeschreven en iedereen was, net als de wandelclub, KONTENT!